Categorie

Ecosystemen

Prijs (€)

Merken

Compatibiliteit

Tuinbewatering

Voorzie je tuin van water met slimme tuinbewatering

Smart home producten helpen je niet alleen bij het maaien van je gazon, ze helpen je ook bij het besproeien en analyseren van de omstandigheden in je tuin. Via een simpele spraakopdracht of druk op de knop wordt je tuin voorzien van precies de juiste hoeveelheid water.

Filter

Waarom slimme tuinbewatering?

Het regelmatig besproeien van de tuin in de zomermaanden is niet alleen erg tijdrovend, maar neemt meestal ook de welverdiende tijd in beslag. Maar je kunt jezelf deze tijd besparen als je een slim systeem of pomp gebruikt om je tuin te besproeien. Met een watersensor kun je er ook voor zorgen dat je planten voldoende water hebben en niet te veel water krijgen.

Hoe werkt slimme tuinbewatering?

Essentieel voor slimme bewatering is de irrigatieregeling of de pomp. Deze kun je in een paar stappen op de gewenste wateraansluiting aansluiten, zonder dat je hiervoor een loodgieter nodig hebt. Voor de bediening van het slimme bewateringssysteem kun je kiezen tussen de app en de handmatige bediening, mocht je je smartphone niet bij de hand hebben. Voor extra gemak kun je ook schema's maken voor het besproeien van je tuin. Op deze manier hoef je niet elke keer handmatig op start te drukken in de app en worden de schema's uitgevoerd, zelfs als je niet thuis bent.

Wat zijn de voordelen van slimme tuinbewatering?

De grootste voordelen zijn natuurlijk de tijdsbesparing en de controle over je tuin. Bovendien zorgen slimme irrigatiesystemen voor veel meer comfort in je huis. Zodra je je tijdschema's hebt opgesteld, begint de bewatering automatisch op het gewenste tijdstip. Daarnaast kan het bewateringssyteem ook op watergebruik besparen want je tuin wordt alleen van water voorzien wanneer het nodig is, wat vooral in de droge zomertijd een groot voordeel is. Bovendien kan het bewateringssysteem op elk moment eenvoudig worden uitgebreid.

De voordelen van slimme tuinbewatering in een oogopslag

  • Tijd besparen
  • Efficient bewateren
  • Eenvoudig uitbreiden
  • Meer comfort

Welke soorten slimme bewatering zijn er?

Het slimme bewateren van je tuin kun je op twee manieren doen: een bewateringssysteem die is aangesloten op de kraan of op een pomp, die vooral handig is bij het gebruik van een fontein of een ander waterreservoir.

 Slimme bewateringWaterpompen
WatervoorzieningKraanWaterreservoir, bron, regenton
Eenvoudige te installerenHeel snel en makkelijkIets lastiger
Hoeveelheid waterInstelbaarInstelbaar
App bediening
Tijdschema's
Met verschillende slangen bruikbaar
StroomvoorzieningVerschillendWisselstroom

Slimme bewatering: Slimme bewateringssysteem wordt ofwel rechtstreeks aangesloten op de gewenste waterkraan ofwel via een slang. In de meeste gevallen kan de besturing worden aangesloten op bestaande druppelslangen en sproeiers. Je kunt ook tijdschema's instellen met behulp van de meegeleverde app, die vanaf nu het water geven van je tuin voor je overneemt.

Waterpompen: De pompen transporteren water van een diepte tot 8 meter. Met behulp van deze systemen kun je tijdschema's opstellen en bepaal je de exacte hoeveelheid water die moet worden opgepompt. Omdat de pompen zeer krachtig zijn, worden ze voorzien van stroom via het netstroom.

Waar moet je op letten bij het slim bewateren van je tuin?

Om op een betrouwbare manier te kunnen werken zijn sommige apparaten afhankelijk van een basisstation. Deze moet worden aangesloten op een wifi-netwerk. Soms is het nodig om een apparaat met een kabel aan te sluiten op het basisstation. Slimme tuinbewatering apparaten zijn via bluetooth of via een andere draadloze verbinding verbonden met het basisstation. Bestaande gebruikelijke tuinslangen kunnen ook worden gebruikt met een slim irrigatiesysteem, zolang ze de juiste aansluiting hebben.

Welk type tuinbewatering past het beste bij mijn situatie?

Bewatering voor kleinere tuinen

Voor kleinere tuinen zijn slimme tuinbewatering apparaten ideaal. Ze besproeien op een betrouwbare manier de delen van je tuin die je met de tuinslang kunt bereiken. Je kunt ze simpelweg aansluiten op een standaard tuinkraan. Met behulp van de app kun je tijden instellen waarop het bewateringssysteem automatisch je planten of gazon van water voorziet. De sprinklers, die met een slang op het besturingsapparaat zijn aangesloten, doen dan hun werk op de door jou opgegeven tijdstippen.

Bewatering van grotere tuinen

Voor grotere tuinen, zoals die met verschillende gazons, twee bloembedden en een moestuin, is een bewateringssysteem met basisstation geschikt. Een ventieldoos wordt in de grond geplaatst, verbonden met de waterslangen en aangesloten op het basisstation. Deze heeft een gratis app met een gebruiksvriendelijke layout en maakt het mogelijk om instellingen zoals schema's en zones te maken. Hier kun je je tuin onderverdelen in maximaal zes verschillende zones die apart bewaterd kunnen worden. Wanneer en hoeveel water er wordt gegeven is gebaseerd op welke planten zich in deze zones bevinden.

Flexibele bewatering

Als je een put in je tuin of een regenton hebt, heb je de mogelijkheid om een pomp te gebruiken om het water uit de put te pompen. Dit doe je door een slang in de put te plaatsen en een slang aan te sluiten op je sprinklersysteem aan de andere kant van de pomp. Het maakt niet uit of de regenton ondergronds of bovengronds naast de regenpijp staat. De meeste pompen zijn in staat om water tot acht meter diep te pompen.