Robotstofzuigers

Slimme robotstofzuigers als schoonmaakhulp voor thuis en op werk

Wie wil er nou na een dag hard werken de hele woning schoonmaken? Of continu de kantoorruimte op het werk schoonhouden? Toch is regelmatig stofzuigen en dweilen erg belangrijk. Waarom laat je het dan niet door een robotstofzuiger doen? De slimme schoonmaakhulpen pakken deze klus graag voor je op. Dan heb jij meer tijd voor de fijnere dingen in het leven.

Filter

Ter illustratie: hoe werken slimme robotstofzuigers?

Uitgangssituatie: Stofzuigen is een van de minst geliefde huishoudelijke taken. Niemand heeft echt veel tijd om schoon te maken. Het gevolg is dat stof zich soms zichtbaar ophoopt op onaangename plaatsen. Ouders zijn moe na het werk en de kinderen zien het niet zitten om te stofzuigen in plaats van te gaan sporten of spelen.

Oplossing: slimme robotstofzuigers zijn in wezen zelfstandige mini-stofzuigers, waarvan sommige een veegfunctie hebben. De dienstrobots rijden zelfstandig rond in je huis en oriënteren zich in de kamer met behulp van sensoren. Zo weten ze waar ze al geweest zijn en missen ze geen hoeken. Zodra de batterij leeg is of het reinigingsproces is beëindigd, keren de meeste modellen automatisch terug naar het laadstation. Laat alle gezinsleden lekker hun eigen ding doen zonder over stofzuigen te hoeven nadenken.

Smarter Neato Saugroboter in Wohnzimmer

Waarom zijn robotstofzuigers rond?

Met een maximale diameter van 30 cm en een hoogte van maximaal 10 cm hebben robotstofzuigers een compact ontwerp. Zo kunnen ze gemakkelijk op plekken komen waar je normaal niet zo makkelijk komt met een gewone stofzuiger. Wanneer heb je voor het laatst schoongemaakt onder de bank in de woonkamer of de kast in de kinderkamer? Slimme stofzuigrobots missen deze plekken zeker niet.

Hoe maken de robotstofzuigers schoon?

Het reinigingsproces is gebaseerd op een systeem dat bestaat uit een zuignap in het midden van het toestel en verschillende borstels aan de rand die het vuil van de buitenkant naar de zuignapopening transporteren. In de regel vangen één of twee walsborstels het vuil daar op en zorgen ervoor dat het door de stofzuiger in de opvangbak zonder zak terechtkomt. Hoogwaardige modellen hebben ook zogenaamde HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air Filter), waarmee ze zelfs de fijnste stofdeeltjes op betrouwbare wijze verwijderen.

Waar moet ik bij het gebruik op letten?

Net als bij een stofzuiger moet het vuilreservoir van een robotstofzuiger regelmatig worden geleegd. Je moet dit ook regelmatig doen, want het de schoonmaakhulp reinigt efficiënter wanneer de container leeg is. Indien je niet kiest voor een model met vervangbare borstels en doekjes, kunnen de verschillende reinigingsonderdelen gemakkelijk worden gereinigd met reinigingsgereedschap. Voordat je gaat stofzuigen, moet je ervoor zorgen dat de watertanks daadwerkelijk gevuld zijn en dat niets het reinigingsproces in de weg staat.

Hoe werkt een slimme robotstofzuiger?

Om gemakkelijk alle plekken in huis te kunnen bereiken, zijn de slimme vacuümrobots compact ontworpen met een maximale diameter van 30 cm en meestal rond van vorm. Dankzij deze ergonomische vorm kunnen de slimme hulpjes ook op plaatsen komen die je bij normaal stofzuigen nogal eens vergeet. De zijborstels van de robotstofzuiger vegen het stof en vuil naar het midden van het apparaat. Daar nemen de ingebouwde walsborstels het vuil op en brengen het naar de zuigopening, waar het vuil in het vuilreservoir wordt gezogen.

  • Botsingssensoren: de robotstofzuiger verandert automatisch van richting wanneer hij in contact komt met een obstakel en vindt zo zijn weg door je huis.
  • Infrarood-, ultrasone of lasersensoren: de slimme robot gebruikt zijn sensoren om te detecteren of iets hem in de weg zit en hoe ver weg het obstakel is.
  • Omgevingssensoren: robotstofzuigers met omgevingssensoren scannen de ruimte, maken een plattegrond en reinigen deze systematisch.
tink Tipp

Valbescherming en Meerdere Verdiepingen

Alle modellen zijn uitgerust met sensoren voor valbeveiliging, zodat ze niet van de trap vallen in huizen met meerdere verdiepingen. Zodoende werkt er één robotstofzuiger op elke verdieping. Ze kunnen echter vaak worden geprogrammeerd om tegelijkertijd te reinigen.

Wat moet een slimme robotstofzuiger nog meer kunnen?

Robotstofzuigers worden steeds intelligenter en onafhankelijker. Topmodellen beschikken al over een groot aantal nuttige functies:

Schema's & toegang op afstand via de app: je kunt de robotstofzuigers in het netwerk vanaf overal activeren door simpelweg op de bijbehorende app te tikken. Als alternatief kunnen de reinigingsprocessen volgens schema worden omgeschakeld. Je kunt deze ook comfortabel in de app wijzigen. Laten we aannemen dat je een schema hebt opgesteld voor maandag tot en met vrijdag, zodat de robotstofzuiger elke dag om 11 uur 's ochtends de vloer schoonmaakt. Nu is er op zaterdagmorgen niemand thuis en komt het in je op dat dit het perfecte moment zou zijn voor nog een vloerreiniging. Je start op afstand het schoonmaakproces en de kleine robotstofzuiger gaat aan de slag.

tink Tipp

Omgaan met volumeniveaus door tijdschema's

Sommige robotstofzuigers kunnen tijdens het stofzuigen tot wel 70 dB lawaai maken. Als je dit lawaai wilt vermijden, moet je de robot door middel van timers gewoon om 10 uur 's ochtends laten schoonmaken, wanneer er niemand thuis is.

Ondergronddetectie: topmodellen maken onderscheid tussen gladde oppervlakken en tapijt en het dweilen achterwege in het geval van het laatste of verhogen de zuigkracht in de zuigstand.

Schoonmaakstanden: met de schoonmaakstanden kun je de robotstofzuiger verder aanpassen aan de specifieke omstandigheden van jouw leefruimte. Er is bijvoorbeeld een rechtlijnige modus, een zigzagmodus of een wandvolgmodus die kunnen worden gebruikt om specifieke gebieden te reinigen. Programma's voor huisdierenhaar zijn in sommige gevallen ook beschikbaar.

Optionele Ruimtescheiding: veel robots worden geleverd met een aparte sensor die als afscheiding functioneert. Als je het instelt, creëer je een onzichtbare lijn waar de robot niet overheen gaat. Op die manier kun je bepaalde gebieden tijdelijk afschermen voor de robot.

Verhoogde Efficiëntie: dankzij hun mapping-functie meten de nieuwste robots de ruimte met hun sensoren en maken zo individuele schema's voor meer efficiëntie. In plaats van willekeurige routes, rijden deze robots dan in banen, waardoor ze sneller klaar zijn. Ongeacht het tijdschema, blijven ze obstakels ontwijken.

Samenvatting & koopcriteria - Welke slimme robotstofzuiger is het beste voor mij?

Vóór de aankoop moet je een paar vragen stellen die van cruciaal belang zijn bij het kiezen van een robotstofzuiger. Hoeveel verdiepingen moet de robot schoonmaken? Hoe groot is het schoonmaakoppervlak? En wat voor soort ondergrond ligt er? Dit is bepalend voor de volgende kenmerken van je robotstofzuiger:

  • Aantal en type sensoren
  • Borstels, veegfunctie en zuigkracht
  • Levensduur batterij
  • Inhoud van het stofreservoir
  • Bediening via app en timer
  • Volume
  • Extra functies, zoals verschillende reinigingsstanden
Resultaten weergeven