• Jouw webwinkel voor smart home in BelgiëJouw webwinkel voor smart home in België
  • Meer dan 1.000.000 tevreden klantenMeer dan 1.000.000 tevreden klanten
  • Alle producten zijn zorgvuldig door tink getestAlle producten zijn zorgvuldig door tink getest

Smart Home Glossary

Ben je nieuw in de wereld van smart home producten? Zijn sommige termen in de productbeschrijvingen niet altijd even helder? Wij zijn er om je hierbij te helpen! In deze verklarende woordenlijst zetten we de meest voorkomende termen voor je op een rijtje. Deze kunnen zeker van pas komen tijdens het inrichten van je smart home. Van algemene termen tot specifieke functies en producten - we leggen precies uit wat je moet weten!

Een API (Application Programming Interface) is een software-interface dat er voor zorgt dat apps gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Eenvoudig uitgelegd werkt een API koppeling met een input en output. Je stelt een vraag aan de API, de API geeft deze vraag door aan de ontvangende applicatie, vervolgens wordt het antwoord met de API teruggestuurd. Op deze manier is een API te vergelijken met een serveerder die de verbinding is tussen de klant en de keuken.

Automatisering betekent het vervangen van menselijke handelingen door computers of machines. Het doel van automatisering is voornamelijk om het leven van de mens makkelijker te maken en om geld te besparen. Een voorbeeld van een automatisering is het instellen van tijdschema's voor je slimme verwarming. Je stelt dan in dat je verwarming iedere dag om 17u aangaat en tot een bepaalde temperatuur verwarmd, zodat je na werk altijd in een verwarmd huis thuiskomt.

Beeldresolutie wordt gemeten in pixels en heeft vaak te maken met beeldkwaliteit. Hoe meer pixels, hoe meer informatie op het scherm kan worden weergegeven. Dit zorgt voor een scherper en gedetailleerder beeld, bij bijvoorbeeld het streamen van je favoriete film of show.

Bewegingsdetectie komt vooral voor op beveiligingscamera's. Bewegingsdetectie betekent dat de camera alleen beelden opneemt als er beweging wordt gedetecteerd. Dit voorkomt onnodige opnames en zorgt ervoor dat cruciale momenten worden vastgelegd.

Bluetooth is een standaard voor draadloze communicatie over een korte afstand. Met behulp van radiotechnologie maakt bluetooth een verbinding tussen twee of meer verschillende apparaten, zoals je smartphone en een draadloze koptelefoon. Bij deze verbinding kunnen gegevens worden uitgewisseld, waarbij het ene apparaat de zender is en het andere apparaat de ontvanger. Zo stuurt je smartphone bijvoorbeeld de gegevens van je favoriete nummer naar je speaker, zodat je van je favoriete muziek kunt genieten.

Een smart bridge verbindt slimme huishoudelijke apparaten met het wifi-netwerk en maakt het mogelijk om ze via een smartphone te bedienen. Een smart bridge wordt via het ethernet verbonden met een wifi-router. De slimme huishoudelijke apparaten kunnen hierna via een smart home-protocol verbonden worden met de bridge.

Cloud storage is een persoonlijke opslagruimte op het internet voor persoonlijke bestanden zoals afbeeldingen en tekstdocumenten. Het concept is dat deze bestanden worden opgeslagen in de "cloud", tot welke je zelf exclusieve toegang hebt. Deze "cloud" is te allen tijde toegankelijk vanaf elke locatie, zolang je verbonden bent met het internet. Zo kun je op je telefoon bestanden opslaan in de cloud, en ze snel openen op je laptop.

Dimmen is het proces waarbij de hoeveelheid licht in een bepaalde ruimte wordt verminderd. Dit kan bijvoorbeeld door de hoeveelheid stroom naar 1 of meerdere elektrische lampen in deze ruimte te verminderen. Bij slimme lampen kan dit heel simpel via de app of door een spraakopdracht te sturen.

Domotica is de verzamelnaam voor producten en technieken die in verbinding met elkaar staan binnen een smart home. Door met elkaar te communiceren kunnen deze huishoudelijke toepassingen processen en handelingen in huis automatiseren. Je kan dit vervolgens aansturen door middel van een smartphone of een smart hub.

Een smart home ecosysteem verbindt jouw slimme apparaten in een enkele app, ongeacht of de apparaten van verschillende fabrikanten zijn. Hierdoor houd je het overzicht en geniet je van eenvoudige bediening vanuit één app. Bekende ecosystemen zijn Google Home, Apple Home, Amazon Alexa, en Matter.

Ethernet is een systeem waarmee apparaten via een kabel met het internet verbinden, door direct verbonden te zijn met de router.

Geofencing creëert in feite een onzichtbare digitale grens rond uw huis of omgeving. Dit gebeurt meestal met behulp van zowel hardware (bijvoorbeeld de gps-chip in je smartphone) als software (bijvoorbeeld een geschikte applicatie). Er kan vervolgens een triggersignaal worden gegeven wanneer u een specifieke locatie betreedt of verlaat. Met deze trigger kunnen apparaten die op je thuisnetwerk zijn aangesloten voorafbepaalde acties uitvoeren.

Gezichtsherkenning is een vorm van biometrische beveiliging. Het is een technologie dat de identiteit van een persoon kan vaststellen of verifiëren op basis van het gezicht. Dit kan aan de hand van een foto, video of in real-time. Gezichtsherkenning wordt vaak gebruikt om toegang te krijgen tot toepassingen, systemen en apparaten zoals een iPhone.

GPS staat voor Global Positioning System. GPS is een satellietnavigatiesysteem waarmee je over de hele wereld kunt bepalen waar je bent. Deze functie kan bijvoorbeeld erg handig zijn bij het bijhouden van je hardlooprondje met een fitness tracker, of om een oogje te houden op de locatie van je kind of huisdier.

HDR staat voor High Dynamic Range, of Hoog Dynamisch Bereik in het Nederlands. HDR zorgt ervoor dat een scherm een groter en gedetailleerder kleurbereik weer kan geven, wat resulteert in een kleurrijker en realistischer beeld.

Het Internet of Things (IoT) is een netwerk van alle apparaten waarin sensoren of andere technologieën zijn ingebouwd om verbinding met het internet te maken en gegevens uit te wisselen. Deze apparaten kunnen verschillen van geavanceerde industriële machines tot gewone huishoudelijke apparaten.

IP is de afkorting voor Internet Protocol. Een IP-adres is uniek voor elk apparaat dat met het internet wordt verbonden en zorgt ervoor dat apparaten zichtbaar zijn voor andere apparaten. Op deze manier wordt het IP-adres gebruikt om gegevens via het internet van een zender naar een ontvanger te sturen.

Kunstmatige intelligentie, of artificial intelligence (AI), is een geautomatiseerd systeem dat in staat is handelingen te verrichten waarvoor vroeger menselijke intelligentie nodig was. AI-systemen maken gebruik van in software vastgelegde instructiereeksen. De systemen kunnen vervolgens een patroon herkennen, en daar op reageren door een handeling uit te voeren. Door kunstmatige intelligentie is het op deze manier mogelijk om machines menselijke handelingen aan te leren.

Led is een afkorting voor Light Emitting Diode. De diode genereert licht wanneer er stroom in de juiste richting doorheen loopt. Bij de led-technologie gaat er geen energie verloren aan hitte, waardoor ledlampen tot wel 90% zuiniger dan traditionele lampen kunnen zijn,

Een mesh-netwerk is een wifi-netwerk dat geoptimaliseerd is voor een groter wifi bereik met een snellere verbinding. In een mesh-netwerk staan meerdere wifi punten met elkaar in verbinding waardoor het bereik wordt vergroot en de belasting wordt verdeeld. Zo zorgt een mesh-netwerk altijd voor een optimale verbinding.

Met een multiroom-systeem kan je draadloos naar muziek luisteren in verschillende delen van je huis, ongeacht waar de muziekbron zich bevindt. Dit kan doordat de luidsprekers draadloos in verbinding staan met je wifi-netwerk.

Open raam detectie, of open deur detectie, is een functie waarmee een plotselinge verandering van temperatuur of luchtvochtigheid door een open raam (of deur) herkend wordt. Vervolgens wordt de verwarming of airco in deze kamer uitgeschakeld om energie te besparen.

Een push-melding is een bericht, afkomstig van een applicatie, dat op je smartphone of tablet verschijnt. Met pushmeldingen kunnen app-eigenaren berichten aan je tonen, zelfs als de app niet in gebruik is.

Remote control is een systeem om apparaten op afstand te bedienen door middel van radio- of elektronische signalen. Op deze manier kunnen apparaten bediend worden die anders niet bereikt zouden kunnen worden. Door remote control kan je bijvoorbeeld de verwarming in de woonkamer al vast aanzetten terwijl je nog lekker in bed ligt.

Een router is een apparaat dat een verbinding kan maken tussen twee of meer computernetwerken. Je thuisnetwerk is bijvoorbeeld verbonden met het internet via een router. De router zorgt ervoor dat meerdere apparaten tegelijk op het internet actief kunnen zijn en dat de stromen aan gegevens op de juiste plek aankomen. Dit kan via een bekabelde verbinding, maar gebeurt steeds vaker via een draadloze verbinding die ook wel wifi wordt genoemd.

Met behulp van routines kan je meerdere smart home apparaten automatiseren om tegelijk acties uit te voeren. Deze routines kunnen ingepland worden of geactiveerd worden door een trigger signaal. Zo kan er bijvoorbeeld een nachtroutine zijn waarbij om 23:00 alle lichten uitgaan en het alarmsysteem geactiveerd wordt.

Een scenario wordt gebruikt om een bepaald proces in je huis te automatiseren volgens een actie-reactie, of ‘als dit, dan dat' principe. Heel simpel gezegd betekent dit dat als product A een actie waarneemt, dat product B daar op een bepaalde manier op zal reageren.

Een slimme sensor is een apparaat dat automatisch nauwkeurige informatie uit de omgeving opvangt en verwerkt. Sensoren kunnen allerlei zaken monitoren, zoals locatie, beweging, geluid, temperatuur, en tal van andere gegevens. De geanalyseerde sensorgegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om een gebruiker te helpen, bijvoorbeeld door informatie te verstrekken of zelfstandig een actie uit te voeren.

Een smart home is een huis waarin allerlei slimme apparaten zijn geïnstalleerd. Deze slimme apparaten maken het mogelijk om je huis te automatiseren naar je eigen behoeften en wensen. Hierdoor kan een smart home bijvoorbeeld gemakkelijker, duurzamer, veiliger of meer geschikt voor entertainment worden.

Een smart home protocol is de taal waarmee slimme apparaten communiceren en met elkaar kunnen verbinden. Een smart home protocol is dus essentieel voor slimme apparaten in een smart home. Bekende protocollen zijn Zigbee, Thread, Z-Wave en Matter. Elk communicatieprotocol bevindt zich op een specifieke frequentie zodat de zender de juiste ontvanger bereikt en niet te veel last heeft van interventie.

Via een smart home hub , of een smart home connector, verbind je de slimme apparaten in je huis zodat ze met elkaar samen kunnen werken. De smart hub is hiermee dus het hart van je smart home. Via de smart hub stuur je de slimme apparaten aan via een app of via een spraakassistent.

Een slimme spraakassistent is een vorm van kunstmatige intelligentie die specifieke taken kan uitvoeren wanneer je een spraakopdracht geeft. Een spraakopdracht is slechts een opdracht dat je uitspreekt tegen je persoonlijke 'assistent'. In wezen is de primaire functie van spraakassistenten dus het beantwoorden van vragen of het uitvoeren van taken in je smart home. De populairste spraakassistenten zijn Google Assistent, Amazon Alexa en Apple Siri.

Met spraakbediening kun je je slimme producten in je smart home besturen met je stem. Dit kan door een spraakopdracht te geven naar een persoonlijke spraakassistent. Hiervoor heb je een smartphone of een slimme speaker nodig.

Stemherkenning is een technologie die de stem van een persoon herkent, bijvoorbeeld voor identificatiedoeleinden. Stemherkenning moet niet worden verward met spraakherkenning, die bedoeld is om gesproken woorden automatisch te vertalen in geschreven tekst of computeropdrachten.

Streamen is het rechtstreeks online bekijken en beluisteren van media, zonder het eerst op je apparaat te hoeven downloaden. Streamen gaat vaak via streamingdiensten als Netflix of Spotify, die het mogelijk maken om films, series, muziek of podcasts via het internet tot je te nemen.

Een tijdschema is een functie van een slim apparaat waarbij het apparaat op een bepaalde tijd wordt in- of uitgeschakeld. Zo kun je precies bepalen wanneer het slimme apparaat actief zal zijn.

Wifi is een technologie voor draadloos internet dat het mogelijk maakt om apparaten met elkaar te verbinden. Wifi gebruikt radiogolven met een frequentie van 2.4 GHz of 5 GHz om op hoge snelheid draadloos te kunnen internetten.

Een zelflerend systeem wordt gedefinieerd als een systeem met een vermogen om onafhankelijke acties uit te voeren op basis van patroonherkenning. Een voorbeeld van zo'n zelflerend systeem is een slimme thermostaat. Dit apparaat is namelijk in staat om leefstijlpatronen te herkennen en aan de hand daarvan energiebesparende acties uit te voeren.