Bewegingsmelders

Meer veiligheid thuis met slimme bewegingsmelders

De veiligheid en het welzijn van je gezin staan altijd op de eerste plaats. Daarom is het belangrijk te zoeken naar mogelijkheden om je huis te upgraden en om je veiligheid en welzijn te verbeteren. Een slimme bewegingssensor thuis of buiten biedt deze veiligheid. Het is een beveiligingsapparaat dat in gebouwen geïnstalleerd wordt om bewegingen te detecteren en je dit vervolgens laat weten via een notificatie op je smartphone. Bewegingssensoren zijn de laatste jaren geavanceerder geworden, en je kunt nu zelfs je lampen laten inschakelen bij een beweging en een melding ontvangen terwijl je aan de andere kant van de aarde bent.

Hoe zorgen bewegingssensoren voor veiligheid?

Slimme bewegingsmelders zijn gebouwd om te detecteren wanneer iemand in of rondom je woning rondloopt. Voornamelijk werkt een bewegingssensor door beweging en lichaamswarmte te detecteren wanneer een persoon in de buurt passeert of door het bereik van de radar loopt. Slimme bewegingsmelders kunnen waarschuwingen naar je smartphone sturen, zodat je weet wat er bij je thuis gebeurt, zelfs als je niet thuis bent. Bovendien kun je een bewegingsdetector kiezen die je kunt combineren met alarmsystemen, een camera, verlichting en meer. Zo til je de beveiliging van je huis naar een hoger niveau.

De verschillende functies van bewegingssensoren

Bewegingssensoren beschikken over een hele reeks functies. Afhankelijk van waar je woont, kun je je slimme bewegingsmelders gebruiken om wilde dieren te detecteren en weg te jagen. Deze handige gadgets kunnen je leven daarnaast ook een stuk aangenamer maken. Met een bewegingssensor hoef je niet meer in het donker thuis te komen, door de lichten te laten branden zodra je je oprit oprijdt. En natuurlijk bieden slimme bewegingsmelders je op lange termijn een kostenbesparende oplossing. Met slimme motion sensors kun je de buitenverlichting activeren en slechts korte tijd laten branden. Zo kun je je energieverbruik in de gaten houden.

Welke soorten bewegingssensoren zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten bewegingssensoren die verschillende technologieën gebruiken. Hier is een beginners-guide om je te helpen de verschillende soorten bewegingsdetectoren te begrijpen.

  1. Passief infrarood (PIR): Een passieve infraroodsensor detecteert lichaamswarmte (infrarode energie) door te letten op veranderingen in temperatuur. Dit is de meest gebruikte bewegingssensor in beveiligingssystemen voor woningen. Als je je systeem inschakelt, activeert dit de bewegingssensoren om mogelijke bedreigingen te melden.
  2. Microgolf (MW): Dit type bewegingsdetector gebruikt radartechnologie om microgolf pulsen uit te zenden en meet de weerkaatsing van bewegende voorwerpen. Hij kan een groot gebied bestrijken om mogelijke bedreigingen te detecteren en te rapporteren.
  3. Bewegingssensoren met dubbele technologie: Sommige bewegingsdetectoren kunnen meerdere detectiemethoden combineren in een poging om vals alarm te verminderen. Zo is het niet ongewoon dat een sensor met dubbele technologie een passief infrarood (PIR) sensor combineert met een microgolfsensor.

Je kunt ook een bewegingsmelder kiezen die onderscheid kunnen maken tussen mensen en huisdieren, zodat er geen vals alarm wordt verstuurd als de sensor de bewegingen van je huisdier detecteert.

En denk natuurlijk na over welke functies je bewegingsmelder moet hebben. Voorbeelden zijn een camera, energieverbruik bijhouden, aan te sluiten op verlichting of meer, er is voor ieder wat wils.

Tips voor het plaatsen van je slimme bewegingsmelders

Weet je niet zeker waar je je bewegingsmelders moet plaatsen voor maximale beveiliging? Maak je dan geen zorgen, hier is een lijst met suggesties om je te helpen de optimale plaats voor je slimme bewegingsdetector te vinden thuis.

  • Plaats je bewegingssensor in een hoek. Als je een bewegingsmelder in de hoek van een kamer installeert, krijgt je sensor het breedst mogelijke zicht op de ruimte eronder.
  • Door bewegingssensoren boven deuropeningen te plaatsen blijven ze uit het zicht en wordt het voor indringers bijna onmogelijk om binnen te komen zonder het alarm te laten afgaan. Je kunt je bewegingsmelders natuurlijk ook buiten plaatsen, boven je voordeur op je veranda.
  • In de buurt van kostbaarheden. Door een bewegingsdetector in de buurt van of achter waardevolle voorwerpen te plaatsen, gaat het alarm af als een indringer deze probeert te verplaatsen of te stelen. Zo staat je fiets altijd veilig in de schuur.
  • Indringers kunnen proberen via je kelder of een andere onopvallende ingang je huis binnen te komen, dus is het verstandig deze ruimte met bewegingssensoren uit te rusten.

Slimme bewegingsmelders installeren - een snel en eenvoudig proces

Tegenwoordig zijn de meeste bewegingssensoren draadloos, denk aan de Philips Hue Bewegingssensor voor binnen en buiten of de Bosch Smart Home slimme bewegingssensor. Dit maakt de installatie gemakkelijker dan ooit. We hebben nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet om het installeren zo makkelijk mogelijk voor je te maken.

Blokkeer het infrarood niet

De infrarode straling is dichter bij het toestel en verspreidt zich verder weg. Het kan niet door muren of harde voorwerpen dringen. Zorg dus ervoor dat niets de infrarood detectoren in de weg staat als je infrarood bewegingsmelders kiest zoals de Yale PIR bewegingsmelders.

Plaats niks voor het zicht van de camera

Als je voor een bewegingsmelder kiest die geleverd wordt met camera's, zoals de Eve Cam + Eve Motion of de Somfy Home Alarm + Indoor or Outdoor Camera, bedenk dan dat je camera's niet blokkeert. Een overhang bijvoorbeeld kan de 180 graden waarnemingshoek van het licht van de bewegingsmelder blokkeren, waardoor hij verandert in een 90 graden waarnemingshoek.

Plaats bewegingsmelders hoger

Plaats je slimme bewegingsmelders minstens 1,8m van de grond, om een optimaal zichtveld te verzekeren. Zo kan de bewegingsdetector over objecten heen scannen en heb je alles onder controle

Resultaten weergeven