• Jouw webwinkel voor smart home in BelgiëJouw webwinkel voor smart home in België
  • Meer dan 1.000.000 tevreden klantenMeer dan 1.000.000 tevreden klanten
  • Alle producten zijn zorgvuldig door tink getestAlle producten zijn zorgvuldig door tink getest

Categorie

Ecosystemen

Prijs (€)

Min
Max

Merken

Compatibiliteit

Koolmonoxidemelders

Bescherm jezelf en je dierbaren tegen geurloos gas

Het aanbrengen van een koolmonoxidemelder in huis, kan levens redden. Het door de mens niet waar te nemen gas kan snel leiden tot een vergifting met ernstige gevolgen. Kies voor een slimme koolmonoxidemelder en hoor een luide sirene en ontvang een pushmelding op je smarpthone wanneer het gevaarlijke gas wordt gedetecteerd.

Filter

Hoe ontstaat koolmonoxide?

Netatmo koolmonoxidemelder naast houtkachel

Onvolledige verbranding

Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, ontstaat op het moment dat er een onvolledige verbranding plaatsvindt van fossiele brandsftoffen door een gebrek aan zuurstof. In huis kan dit gaan om bijvoorbeeld gas, hout of olie. Het gevaarlijke gas kan op allerlei plekken in huis ontstaan en het is van belang je hier goed tegen te beschermen.

Vergiftiging voorkomen

Het is altijd mogelijk dat het gas ergens in huis onstaat en daardoor is het van groot belang dat je altijd ventileert, zodat je vergifting kan voorkomen. Laat een ventilatierooster of raam open staan zodat het gas naar buiten kan. Daarnaast is het zeer belangrijk om apparatuur met een verhoogde kans op koolmonoxide-ontwikkeling regelmatig te laten controleren.

Koolmonoxidebronnen en preventie

Hout-, gas- of kolenkachel

Op het moment dat de schoorsteen van je kachel of open haard verstopt zit, is de kans aanwezig dat er koolmonoxide in je woonkamer terecht komt. Het is hierdoor van groot belang dat de schoorsteenveger regelmatig jouw schoorsteen komt schoonmaken.

CV-ketel of combiketel

Wanneer een ketel in huis de gassen die bij de verbranding plaatsvinden door een defect niet meer goed kan afvoeren heb je kans op koolmonoxidevorming. Laat daarom regelmatig je ketel checken door een specialist en vervang de ketel nadat de levensduur voorbij is.

Geiser

Geisers zijn niet zoveel meer in gebruik in Nederland, maar juist deze vorm van verbranding loopt het meeste risico op koolmonoxidevorming. Zorg daarom dat deze goed wordt onderhouden en dat de afvoer op de juiste manier wordt geplaatst.

Gasfornuis

Voor een gasfornuis geldt in principe hetzelfde als een cv-ketel of combiketel. Het is belangrijk om je gasfornuis regelmatig te laten controleren door een expert zodat er geen koolmonxide kan ontstaan door een defect. Op het moment dat je geel- of oranjeachtige vlammen ziet ontstaan dan weet je direct dat het mis is. Dit geldt ook voor een geiser of ketel.

Automower Installation und Service

Slimme koolmonoxidemelders

Hoe voorzichtig je ook bent, het ontstaan van koolmonoxide kan altijd voorkomen door bijvoorbeeld een defect van een apparaat met verbranding in huis. Het installeren van een koolmonoxidemelder is dan ook zeker aan te raden omdat het gas zich snel verspreid, je kan vergiftigen en zelfs levensgevaarlijk kan zijn.

Met de aanschaf van een slimme koolmonoxidemelder hoor je een luid alarm bij detectie en ontvang je een melding op je smartphone. Ook kun je bijvoorbeeld je verlichting automatisch laten inschakelen zodat je in het donker een goed verlichte vluchtroute hebt. Zo kun je zo snel mogelijk jezelf en je dierbaren in veiligheid brengen. De melders testen zichzelf voortdurend en je bent direct op de hoogte wanneer ze niet meer goed functioneren, of de batterij bijna leeg raakt.

Waar moet ik een koolmonoxidemelder plaatsen?

In een ruimte met verhoogd risico

Om direct het gevaar te detecteren, is het aan te bevelen een melder te installeren bij een mogelijke bron. Voor de optimale detectie installeer je de melder tussen de 1 en 3 meter horizontale afstand van de bron en minimaal 30 centimeter van de muren verwijderd. Let op dat je hem niet naast andere objecten aan het plafond of een ventilatierooster bevestigd.

Woonkamer of overige ruimtes

Het plaatsen van een melder in de woonkamer of in een overige ruimte is altijd aan te bevelen op ademhoogte. Dit is afhankelijk van de ruimte meestal zit- of loophoogte. Ook hier geldt: plaats de melder niet achter een gordijn of ander object.

In de slaapkamer

Het installeren van een melder in de slaapkamer zorgt voor een extra veilig gevoel als je gaat slapen. Plaats de melder op ademhoogte, dus op de hoogte waarop je slaapt, en zorg dat de melder niet achter een gordijn of ander object wordt geplaatst. Door de plaatsing op ademhoogte wordt direct alarm geslagen als er kans is dat je het gas kan inademen.

Plaatsing buitenshuis

Je kunt een melder natuurlijk ook installeren op bijvoorbeeld een boot of camper. Omdat dit over het algemeen over een relatief kleine ruimte gaat, is het aan te bevelen deze in de buurt van een mogeljke bron te plaatsen. Aan het plafond en niet te dichtbij een ventilatierooster of hoek is de beste plek.