Categorie
Ecosystemen
Prijs (€)
Merken
Compatibiliteit
Lichtsterkte (lm)
Materiaal behuizing
Functies
Kleur licht
Fitting
Slimme ledspots worden vooral gekenmerkt door hun veelzijdigheid. Plafondspots als basisverlichting zorgen voor voldoende helderheid en geven de ruimte meer structuur. Je kunt ze gebruiken om bepaalde zones perfect te verlichten, zoals je badkamer, leeshoek in de woonkamer of de klerenkast. Omdat de spots gedimd kunnen worden, zijn ze ook 's nachts erg handig. Zo hoef je niet verblind te worden door fel licht midden in de nacht.
Je stelt de helderheid en de lichtkleur in de app in. ‘s Ochtends geeft een helder wit licht je de nodige energie om de dag te beginnen. s’ Avonds kun je overschakelen op een aangenaam warm wit waarbij je lekker tot rust kan komen.
De slimme spots voor binnen belichten vakkundig bepaalde delen van je huis of zorgen voor een gelijkmatige verlichting die niet verblindt. Je profiteert van verschillende helderheid en een ongelooflijke keuze aan kleuren. Bedien je slimme licht gemakkelijk via app, spraakbediening of afstandsbediening. De intelligente ledspots zorgen voor meer veiligheid via automatiseringen en aanwezigheidssimulatie. Kies voor een spot die het beste past bij jouw inrichting.
Inbouwspots
Een inbouwspot kan in principe dusdanig worden ingebouwd dat deze niet zichtbaar is. Uiteraard is dit afhankelijk vanuit welke hoek je ernaar kijkt, maar inbouwspots zijn minimalistisch en geschikt voor een strakke ‘clean’ uitstraling.
Opbouwspot
De opbouwspot is net als de inbouwspot een hele bekende vorm van verlichting. Bij deze variant is de armatuur echter zichtbaar aan de buitenkant. Vaak kun je de stralingshoek zelf aanpassen zodat je altijd de juiste hoeken verlicht hebt.
Railverlichting
Met railverlichting kun je verschillende soorten lampen combineren. Zo kun je bijvoorbeeld een opbouwspot én hanglamp in één rails bevestigen. Je kunt het aantal en het soort lampen flexibel en blijvend aanpassen.
Voorbereiding
Voordat je een ledspot gaat installeren, is het zinvol de vereisten voor het door jou gekozen verlichtingssysteem na te gaan. Voor het Philips Hue ledverlichtingssysteem heb je bijvoorbeeld een bridge nodig die dient als besturingssysteem in je smart home. Ook heb je een stabiele internetverbinding en een werkende smartphone nodig. Op je smartphone download je de betreffende app waarmee je de installatie gaat uitvoeren.
Plaatsing
Al voordat je ledspots koopt, moet je nadenken over waar je ze wilt monteren. Wil je de hele kamer verlichten? Wil je de goed verzorgde boekenkast met trots presenteren met geaccentueerd licht? Of wil je juist zorgen voor het juiste licht in de badkamer? Afhankelijk van de plaats van gebruik kun je beslissen wat voor een spot voor jou het best geschikt is. Vochtigheid is bijvoorbeeld iets om rekening mee te houden, maar een geschikt design komt ook niet op de laatste plaats.
De installatie
Zorg ervoor dat je de stroom van de spots vóór de installatie uitschakelt, zodat er geen letsel ontstaat. Volg de meegeleverde instructies. Download de bijbehorende app voor de door jouw gekozen ledspot op en voeg het apparaat toe in de app. Dit creëert een link tussen de app en de spot. Nadat je de lamp hebt geïnstalleerd, zet je het licht aan. Je kunt de binnenspot nu eenvoudig via je smartphone bedienen.
Bediening
De slimme indoor spots kunnen over het algemeen worden bediend via een app of een bridge. Sommige kun je daarnaast nog bedienen met een spraakopdracht via Google Assistant, Amazon Alexa of Apple Siri. Dit is vooral praktisch als je de spraakassistenten al in je smart home hebt geïntegreerd. Dus als je de lichten in de woonkamer wilt dimmen voor een filmavond, zeg je dat tegen je spraakassistent en die regelt de rest. Zo hoef je de app op je smartphone eigenlijk niet per se meer te gebruiken.