• Jouw webwinkel voor smart home in BelgiëJouw webwinkel voor smart home in België
  • Meer dan 1.000.000 tevreden klantenMeer dan 1.000.000 tevreden klanten
  • Alle producten zijn zorgvuldig door tink getestAlle producten zijn zorgvuldig door tink getest

Categorie

Ecosystemen

Prijs (€)

Min
Max

Merken

Compatibiliteit

Tuinbewatering

Slimme tuinirrigatie voor optimale plantenverzorging

Met een slimme tuinirrigatie worden je planten automatisch bewaterd. Sluit gewoon een gazonsproeier, een druppelslang of een sprinkler aan en geniet zonder veel moeite van een mooie, gezonde tuin. Maak schema's om je gazon op een gekozen moment te besproeien en check via de app op je smartphone hoe het met je slimme tuinsysteem staat.

Filter

Introductie tot slimme tuinirrigatie

Philips Hue is een slim verlichtingssysteem dat het makkelijker maakt om thuis de verlichting te regelen. Het bestaat uit slimme lampen die je kunt bedienen met je smartphone of tablet. Deze lampen kunnen verschillende kleuren en tinten aannemen, waardoor je de sfeer in huis naar wens kunt aanpassen.

Hoe werkt slimme tuinirrigatie?

Bij slimme irrigatie is het slimme controle-element essentieel. Deze sluit je in een paar stappen aan op de gewenste wateraansluiting. Je hebt de vrije keuze hoe je je planten wilt bewateren. Of het nu gaat om een gazonsproeier, druppelslang of kleine sproeiers - sluit je gekozen irrigatiesysteem simpelweg met een waterslang aan op je slimme controle-element. Voor de bediening van de slimme irrigatie kun je naast de app ook altijd kiezen voor handmatige bediening, voor het geval je je smartphone niet bij de hand hebt. Voor extra gemak maak je tijdschema's voor het bewateren van je tuin. Zo hoef je niet elke keer handmatig in de app op start te drukken en worden de tijdschema's ook uitgevoerd als je niet thuis bent.

Hoe stel je slimme tuinirrigatie in?

Het slimme irrigatiesysteem wordt aangesloten op een pomp of kraan. Daarna verbind je je irrigatiesysteem, zoals een gazonsproeier, met het controle-element. Via de bijbehorende smartphone-app rond je de installatie af. Als je niet weet hoeveel water er gebruikt moet worden of hoe vaak je je planten moet bewateren, is dat geen probleem. De installatie-assistent in de app helpt je bij het kiezen van de juiste instellingen. Je wordt bijvoorbeeld gevraagd hoe groot je gazon is of welke planten je wilt bewateren. Het opzetten van een slimme tuinirrigatie is over het algemeen snel gedaan.

Welke voordelen heeft slimme tuinirrigatie?

De grootste voordelen zijn duidelijk de tijdsbesparing en de controle over je tuin. Daarnaast brengen slimme irrigatiesystemen veel meer gemak in je huis. Na het instellen van je persoonlijke schema's wordt je tuin automatisch op het gewenste moment bewaterd. De op maat gemaakte bewatering zorgt ervoor dat precies de juiste hoeveelheid water wordt gebruikt - niet te veel, niet te weinig. Dit is vooral een groot voordeel tijdens de droge zomermaanden. Zo hoef je niet meer te kiezen tussen je waterrekening en het verzorgen van je planten. Slimme irrigatiesystemen zijn bovendien heel makkelijk uit te breiden.

De voordelen van slimme tuinirrigatie op een rijtje

Automatisering van tuinonderhoud

Na het instellen van de slimme irrigatie werkt het systeem volledig automatisch. Je kunt schema's maken en andere slimme apparaten koppelen. Zo blijft bijvoorbeeld de grasmaaierrobot in de garage wanneer de sprinkler aanstaat.

Waterbesparend en op behoefte afgestemd

Je stelt de waterhoeveelheid individueel in. Zo weet je zeker dat je planten optimaal verzorgd worden zonder water te verspillen. Afhankelijk van het systeem wordt ook het weer in de automatisering meegenomen. Zo wordt bijvoorbeeld na een regenbui de bewatering gepauzeerd. Een extra slimme plantsensor berekent zelfs precies de benodigde hoeveelheid water voor het type plant en zorgt samen met het irrigatiesysteem dat je planten perfect groeien.

Tijdsbesparing

Het opzetten van een slimme tuinirrigatie is snel gedaan. Daarna werkt het systeem volautomatisch volgens je ingestelde voorkeuren. Alleen voor de koude maanden moet je irrigatiesysteem winterklaar gemaakt worden. Geniet van een goed onderhouden gazon en bekijk de staat van je irrigatiesysteem eenvoudig in de app.

Altijd flexibel uit te breiden

Voeg op elk moment meer componenten toe aan je slimme tuinsysteem. Met een maairobot wordt je gazonverzorgingssysteem compleet en hoef je nergens meer naar om te kijken. Plantsensoren helpen je de gezondheid van je planten in de gaten te houden. En slimme tuinverlichting maakt van je tuin de perfecte plek voor uitgebreide tuinfeesten. Je creativiteit kent geen grenzen!

NEXT by tink

Kun je nog niet kiezen welk slim tuinirrigatiesysteem je het beste vindt? Op onze blog hebben we automatische irrigatiesystemen met elkaar vergeleken en leggen we uit welke functies en technische eigenschappen ze hebben.

Naar de blog

Welke soorten slimme tuinirrigatie zijn er?

Slimme waterregelaar

  • Waterbron: kraan
  • Installatie: snel en gemakkelijk
  • Waterhoeveelheid: individueel aanpasbaar
  • Stroomvoorziening: op batterijen
  • Besturing: via app
  • Functies: tijdschema
Ontdek slimme waterregelaars

Slimme waterpomp

  • Waterbron: waterreservoir, bron, regenton
  • Installatie: iets lastiger
  • Waterhoeveelheid: individueel aanpasbaar
  • Stroomvoorziening: via stopcontact
  • Besturing: via app
  • Functies: tijdschema

Volledig geautomatiseerde tuin?Bekijk ons hele aanbod

Klik hier

Onze topmerken slimme tuinbewatering

Hombli

Het smart system van Hombli biedt jou met bewateringssystemen, sensoren en grasmaairobots hoogwaardige onderdelen voor jouw heel persoonlijke slimme tuinverzorgingssysteem.

Eve

De producten van Eve zijn speciaal ontwikkeld voor het Apple Home-ecosysteem. Voor buiten biedt Eve jou een slimme irrigatiebesturing die zelfs met Siri via spraakopdrachten te bedienen is.

tink tip

Koppel je slimme bewateringssysteem aan lokale weersvoorspellingen en bodemvochtigheidssensoren. Zo past het systeem automatisch de bewatering aan op basis van de actuele weersomstandigheden en de vochtigheid van de grond. Dit bevordert niet alleen de plantgezondheid door over- of onderbewatering te voorkomen, maar zorgt ook voor een aanzienlijke besparing op waterverbruik.

Welke slimme tuinirrigatie is de juiste voor mij?

Elke tuin is uniek en heeft zorg op maat nodig. Daarom zijn niet alle bewateringssystemen geschikt voor elke tuin. Je hebt waarschijnlijk niet hetzelfde type automatisch bewateringssysteem nodig als een voetbalstadion of een openbare tuin. Maar over het algemeen kan gezegd worden dat de meeste tuinen geschikt zijn voor slimme tuinirrigatie en kunnen profiteren van automatische plantenverzorging.

Bewatering voor kleine tuinen

Voor kleine tuinen zijn slimme bewateringscontrole-apparaten perfect. Ze zorgen betrouwbaar voor de bewatering van de delen van je tuin die je anders met een tuinslang zou doen. Je sluit ze gewoon aan op een standaard tuinkraan en via een ventiel regelen ze de waterstroom. Met de app stel je tijden in waarop de bewateringscontrole automatisch het water laat lopen en je planten via een druppelslang, sprinkler of gazonsproeier van water voorziet. Voor de optimale verzorging in bloembedden gebruik je een extra plantensensor.

Bewatering voor grotere tuinen

Voor grotere tuinen, zoals die met verschillende gazongebieden en meerdere bloemen- en groentebedden, zijn bewateringscontroles met een basisstation geschikt. Een ventielbox wordt in je tuingrond geplaatst. Hierop sluit je de waterslangen aan, die vervolgens met het basisstation worden verbonden. Het basisstation koppel je dan aan de bijbehorende app, waarmee je individuele instellingen kunt maken. Deel bijvoorbeeld je tuin op in zones die apart bewaterd worden. De bewateringstijd en -intensiteit stem je af op de planten die in de verschillende zones staan. Zo zorg je voor de optimale verzorging van je planten. Het installeren van ventielboxen en complexe bewateringssystemen, zoals pop-up sprinklers, is wat ingewikkelder en heeft mogelijk de hulp van een professional nodig.

Flexibele bewatering

Als je een bron in je tuin hebt of een regenwatertank, kun je een slimme waterpomp gebruiken om water uit de bron te pompen. Je hangt een slang in de bron en verbindt aan de andere kant van de slimme pomp een slang met je bewateringssysteem. Afhankelijk van het model maakt het niet uit of de regenwatertank ondergronds is of bovengronds naast de regenpijp staat.

Al je vragen over slimme tuinbewatering

De installatie van een slim irrigatiesysteem kan variëren afhankelijk van het merk en model. Over het algemeen moet je een controller installeren die verbonden is met je thuisnetwerk, sensoren in de grond plaatsen, en de irrigatiezones instellen. Volg altijd de specifieke instructies van de fabrikant en overweeg professionele hulp als je niet vertrouwd bent met het installeren van irrigatiesystemen.

Ja, slimme irrigatiesystemen kunnen helpen om water te besparen door je tuin alleen te bewateren wanneer dat nodig is en met de juiste hoeveelheid water. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je waterrekening en draagt bij aan een duurzamere omgeving.

De meeste slimme irrigatiesystemen zijn flexibel en kunnen worden aangepast aan verschillende tuinformaten en -types. Ze kunnen worden ingesteld voor verschillende zones in je tuin, afhankelijk van de specifieke behoeften van verschillende planten en grondtypes.

Optimaliseer je slimme irrigatiesysteem door het te koppelen aan lokale weersvoorspellingsdiensten en door bodemvochtigheidssensoren te gebruiken. Hierdoor kan het systeem automatisch aanpassingen maken op basis van de weersveranderingen en de behoeften van je tuin, waardoor onnodige bewatering tijdens regenachtige dagen wordt voorkomen en voldoende bewatering tijdens drogere perioden wordt gegarandeerd.