Spraakassistenten

Slimme spraakassistenten voor meer comfort in het dagelijks leven

„Oké Google, kleur de woonkamer blauw!“ – Dankzij Google Assistant weet heel Nederland nu dat voice assistants ook kunnen worden gebruikt om slimme huishoudelijke apparaten zoals lampen te bedienen met je stem of via je smartphone. Slimme spraakassistenten zoals Google Assistant, Siri en Amazon Alexa worden steeds populairder in Nederlandse huizen, waar ze het dagelijkse leven gemakkelijker maken.

Filter

Helaas vonden we geen passende resultaten voor je zoekopdracht. Hier zijn enkele aanraders voor je.

Wat is een slimme spraakassistent?

Slimme spraakassistenten zijn software die getriggerd worden door spraakopdrachten en vervolgens bepaalde acties uitvoeren. Het is vaak ingebouwd in slimme luidsprekers voor een betere geluidskwaliteit. Op de achtergrond maken slimme spraakassistenten gebruik van een grote database en hebben ze kennis om ons dagelijks leven gemakkelijker en handiger te maken. Dankzij spraakherkenning kunnen slimme spraakassistenten meer dan één persoon bedienen, omdat ze tot 8 stemmen kunnen onderscheiden.

Welke slimme spraakassistenten zijn er beschikbaar?

Google Assistant

De Google Assistant is de spraakassistent van Google. Sinds 2017 kun je deze gebruiken met de Google Home, Google Home Mini en Google Nest Hub en helpt het zijn gebruikers door het dagelijkse leven. Of het nu gaat om het maken van een notitie, het ophalen van afspraken voor vandaag of om zoekmachine te gebruiken - met een eenvoudige "Oké Google" staat de Voice Assistant van de zoekmachinegigant klaar om je vragen te beantwoorden.

Meer informatie over Google Assistant

Siri

Siri is al geruime tijd in onze iPhones beschikbaar. Sinds 2011 beantwoordt de spraakassistent van Apple eenvoudigweg alle vragen van zijn gebruikers. In 2015 heeft het technologiebedrijf een revolutie teweeggebracht op de smart home markt met de lancering van Apple HomeKit. De app stelt gebruikers in staat om slimme producten van verschillende fabrikanten in één gebruikersinterface te bedienen. Natuurlijk mag Siri hier niet ontbreken. Met de spraakopdracht "Hey Siri, ..." bestuurt het je slimme thuisapparaten die verbonden zijn met je HomeKit. Sinds begin 2018 zit Siri niet meer alleen in iPhones, maar ook in Apple's HomePod. Met de smart speaker met geïntegreerde spraakassistent kan je je smart home producten bedienen, Siri vragen stellen en naar muziek luisteren zoals gewoonlijk.

Meer informatie over Apple HomeKit

Amazon Alexa

Alexa is de spraakassistent van Amazon. Net als Google is Alexa verkrijgbaar in verschillende maten: de Amazon Echo, Amazon Echo Dot, Amazon Echo Show en ook in de SONOS One. De spraakassistent helpt je, net als de Google assistent, bij het maken van boodschappenlijstjes, het beheren van de kalender en het zoeken in zoekmachines. Bovendien kun je met Alexa op Amazon orders plaatsen via spraakopdrachten.

Meer informatie over Amazon Alexa

Waarvoor worden Google Assistant, Alexa en HomeKit gebruikt?

Spraakassistenten zijn ontworpen om het dagelijks leven van hun gebruikers te vergemakkelijken. Ze kunnen nu slimme thuisapparaten bedienen met een spraakopdracht, zoekopdrachten uitvoeren zonder dat je computer nodig hebt en persoonlijke dingen beheren, zoals afspraken plannen, boodschappenlijstjes maken en nog veel meer. Hierdoor hoef je niet meer een smartphone of tablet bij de hand te hebben en heb je je handen vrij voor belangrijkere zaken.

Hoe werken spraakassistenten?

De spraakassistenten worden getriggerd met een bepaalde spraakopdracht zoals "Oké Google" of "Hey Siri" en kunnen dan spraakopdrachten aannemen. Ze hebben toegang tot een cloud, waardoor ze kunnen leren, verbeteren en hun vaardigheden kunnen uitbreiden. Op deze manier passen ze zich geleidelijk aan de wensen en behoeften van hun gebruikers aan. Om deze spraakopdrachten zo snel mogelijk te kunnen verwerken, heeft de voice assistant direct toegang tot de server van de provider en verwerkt hij vervolgens de gegevens direct. Dit betekent dat een internetverbinding en een gebruikersaccount absoluut noodzakelijk zijn om de spraakassistent te kunnen gebruiken. Dankzij de hoogwaardige spraakherkenning kunnen de slimme spraakassistenten soms tot acht verschillende gebruikers onderscheiden en een apart account aan hen toewijzen.

Wat zijn de verschillen tussen Google Assistant, Siri en Amazon Alexa? De spraakassistenten in één oogopslag

 Google AssistantAlexaSiri
FabrikantGoogleAmazonApple
Standaard zoekmachineGoogleBing (Google)Google (Bing)
SpraakopdrachtOké Google, …Alexa, …Siri, …
Stem van de spraakassistentVrouwelijkVrouwelijkZelf te kiezen
Muziek streaming 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool. 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool. 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool.
Smart home besturen 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool. 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool. 07D58930-5438-4739-A30C-130B45873ED7svg/ Created with sketchtool.
Soort verbindingWifi / bluetoothWifi / bluetoothWifi / bluetooth
Compatibele merken

De huidige spraakassistenten lijken in grote lijnen op elkaar. Maar bij nader inzien blijken er wel degelijk wat verschillen te zijn. Zo is er bijvoorbeeld de gebruikte zoekmachine: Google Assistent heeft natuurlijk toegang tot Google; Siri doet dat sinds kort ook, en de Apple-assistent kan ook worden overgeschakeld op de Bing-zoekmachine. Het is precies andersom met Alexa. Alexa zoekt standaard met Bing, maar kan worden overgeschakeld naar Google. Je schakelt de spraakassistent in door de naam te noemen van de slimme assistent. Dus met "Oké Google", "Siri, ..." en "Alexa, ..." kun je simpelweg beginnen. Siri is op dit moment de enige slimme assistent waarvan je de stem kunt veranderen. Bij Alexa en Google Assistant is de stem altijd vrouwelijk. Naast persoonlijke assistentie zijn alle drie de spraakassistenten in staat om je smart home apparaten te bedienen. Bovendien kunnen Google Assistant en Alexa, in tegenstelling tot Siri, al verschillende soorten muziek streaming aanbieden. Als je echter geen gebruik wilt maken van de in-house smart speakers van Google en Amazon, kunnen de spraakassistenten van beide fabrikanten ook worden gebruikt met andere luidsprekers zoals de SONOS One (Google Assistant en Amazon Alexa), Libratone ZIPP-luidsprekers (Amazon Alexa) en de Marshall Voice speakers (Google Assistant).